Задачі прийняття рішень щодо управління розгалужено-циклічними технологічними процесами - Дубовой, В.М.; Пилипенко, І.В.; Циганенко, О.М. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2013)
Роботу присвячено вирішенню проблеми управління розгалужено-циклічними технологічними процесами (РЦТП) на прикладі технологічного процесу хімічної чистки. Проаналізовано структуру процесу та базові структури підпроцесів РЦТП. Виділено саморегульовані процеси і такі, що не мають саморегулювання. Формалізовано задачі прийняття рішень щодо цих процесів, які ґрунтуються на моделюванні структури РЦТП та його підпроцесів. Модель подано у вигляді системи рівнянь. Задачу прийняття рішень під час управління РЦТП зведено до задачі дискретної оптимізації на основі критерію ефективності. Як критерій ефективності використана інтенсивність отримання прибутку з урахуванням ймовірності помилкових рішень. Велика розмірність і нелінійність системи, нечіткість більшості описів підпроцесів та полімодальність критерію зумовлюють необхідність побудови імітаційної моделі РЦТП у складі системи управління. Наведено основні етапи управління РЦТП. Подано узагальнений алгоритм прийняття рішень із використанням імітаційної моделі. Алгоритм передбачає корекцію моделі після виконання кожного підпроцесу. Работа посвящена решению проблемы управления разветвленно-циклическими технологическими процессами (РЦТП) на примере технологического процесса химической чистки. Проанализирована структура процесса и базовые структуры подпроцессов РЦТП. Выделены саморегулирующиеся процессы и такие, которые не имеют саморегулирования. Формализованы задачи принятия решений по данным процессам, основанные на моделировании структуры РЦТП и его подпроцессов. Модель представлена в виде системы уравнений. Задача принятия решений при управлении РЦТП сведена к задаче дискретной оптимизации на основе критерия эффективности. Как критерий эффективности использована интенсивность получения прибыли с учетом вероятности ошибочных решений. Большая размерность и нелинейность системы, нечеткость большинства описаний подпроцессов и полимодальность критерия обусловливают необходимость построения имитационной модели РЦТП в составе системы управления. Приведены основные этапы управления РЦТП. Подан обобщенный алгоритм принятия решений с использованием имитационной модели. Алгоритм предусматривает коррекцию модели после выполнения каждого подпроцесса. The article is devoted to solution of the problem of management of cyclic branched technological processes (CBP), based on example of the dry cleaning technological process. The structure of the process and the basic structures of CBP subprocesses were analyzed. Self-regulating processes and those that do not have self-regulation were allocated. The decision-making problems of these processes were formalized on the basis of modeling of the CBP structure and its subprocesses. The model is presented in the equations system form. The decision-making problem of the CBP management is reduced to discrete optimization problem based on efficiency criterion. As an efficiency criterion a profit obtaining efficiency based on probability of erroneous decisions is used. Large dimension and nonlinearity of the system, fuzziness of the most subprocesses’ descriptions and criterion polymodality cause the necessity of construction of CBP simulation model in the control system. The main steps of the CBP management were submitted. Generalized decision-making algorithm with the usage of the simulation model was given . The algorithm supports model correction after each subprocess execution.