Оптимізація управління економічним розвитком регіону - Твердохліб, І.П.; Парасюк, І.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2013)
Досліджено проблему оптимізації програмно-цільового управління економічним розвитком регіону на засадах інформаційного моделювання. Трактуючи регіон із трансформаційною економікою як багатовимірний лінійний автономний об’єкт, обґрунтовано динамічну модель мінімізації коштів на реалізацію сукупності регіональних програм розвитку. Встановлено необхідні умови існування мінімального розподілу обсягів затрат між програмами економічного розвитку регіону на заданому проміжку управління. Методом множників Лагранжа ідентифіковано два типи оптимальних стратегій економічного розвитку регіону залежно від розміщення оптимального управління у допустимій зоні: на її границі чи у внутрішній області. Отримано умови формування оптимального розподілу коштів на виконання сукупності програм для кожної із виділених типів стратегій економічного розвитку регіону. Исследована проблема оптимизации программно-целевого управления экономическим развитием региона с использованием информационного моделирования. Трактуя регион с трансформационной экономикой как многомерный линейный автономный объект, обоснована динамическая модель минимизации ресурсов, на реализацию совокупности региональных программ развития. Установлены необходимые условия существования минимального распределения объемов ресурсов среди программ экономического развития региона на заданном промежутке управления. Методом множителей Лагранжа идентифицировано два типа оптимальных стратегий экономического развития региона в зависимости от размещения оптимального управления. Получены условия формирования оптимального распределения ресурсов на использование совокупности программ для каждой из выделенного типа стратегий экономического развития региона. The problem of optimization of program-objective management of region economic development on basis of information modeling is investigated. Interpreting the region with transitional economy as multidimensional linear autonomous object, a dynamic model of minimization of resources is substantiated on the implementation of a set of regional development programmes. The necessary conditions of existence of minimum distribution of resuorces between programs of economic region development on set management interval, was established. By method of Lagrange multipliers two types of optimum strategies of economic region development depending on placing of optimum management were identified. The conditions of forming of optimum resources distribution on implementation set of programs for each from picked out kind of strategy of economic region development.