Методологія побудови сценаріїв розвитку складних соціальних систем із використанням морфологічного та SWOT-аналізу. Частина 2 - Переверза, К.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2013)
У цій частині роботи розглянуто приклад практичного застосування методології побудови сценаріїв розвитку складних соціальних систем, описаної у першій частині роботи. У якості системи для дослідження обрано систему теплопостачання середньостатистичного українського міста. Система теплопостачання аналізується в контексті сталого розвитку. Описано результати застосування кожного кроку запропонованої методології. На основі аналізу зібраної інформації про систему теплопостачання проведено аналіз її поточного стану та обрано ключові змінні системи. Із множини рушійних сил, що впливають на систему, обрано дві ключові невизначеності. Для кожної з них визначено по два можливих у майбутньому стани. Таким чином побудовано сценарний простір із чотирьох елементів. Кожен із побудованих сценаріїв детально проаналізовано на внутрішню узгодженість, вплив на ключові змінні та сталий розвиток системи в цілому. Розглянуто перспективність підходу із участю представників залучених сторін. Такий підхід дозволяє підвищити сприйнятті та ефективність рішень, що приймаються за результатами сценарного дослідження. Інтеграція цього підходу до запропонованої методології сприятиме підвищенню її застосовності для розробки стратегічних рішень. В этой части работы рассмотрен пример применения методологии построения сценариев развития сложных социальных систем, описанной в первой части работы. В качестве системы для исследования избрана система теплоснабжения среднестатистического украинского города. Система теплоснабжения проанализирована с позиций устойчивого развития. Описаны результаты применения каждого шага предлагаемой методологии. На основании анализа собранной информации о системе теплоснабжения выполнен анализ ее текущего состояния и выбраны ключевые переменные системы. Из множества влияющих на систему теплоснабжения движущих сил выбраны две ключевые неопределенности. Для каждой из них определено по два возможных в будущем состояния. Таким образом построено сценарное пространство из четырех элементов. Каждый из построенных сценариев детально проанализирован на внутреннюю согласованность и влияние на ключевые переменные, а также устойчивое развитие системы в целом. Рассмотрена перспективность применения подхода с участием представителей вовлеченных сторон. Такой подход позволяет повысить восприятие и эффективность решений, которые принимаются по результатам сценарного исследования. Интеграция этого подхода в предлагаемую методологию будет способствовать повышению ее применимости для разработки стратегических решений. In this part of the work the example of application of methodology of construction of scenarios for the development of complex social systems, described in the first part of the work is considered. As a system for research the system of a heat supply of the average Ukrainian city is chosen. System of a heat supply is analyzed from the perspective of sustainable development. The results of the application of each step of the proposed methodology are described. On the basis of the analysis of the information collected on the heat supply system the analysis of its current state is carried out and the key variables of the system are chosen. Two key uncertainties are selected of the many driving forces, which influence on the system of a heat supply. For each of them two possible in the future states are determined. Thus the scenario space consists of four elements. Each of the developed scenarios is analyzed in detail on the internal coherence and impact on key variables, as well as the sustainable development of the system as a whole. The prospects of using the approach with the participation of representatives of the involved parties are considered. Such approach allows to improve the perception and efficiency of decisions which are accepted on the results of the scenario studies. The integration of this approach in the proposed methodology will contribute to the improvement of its applicability for the development of strategic decisions.