Співставлення чіткого та нечіткого підходів до розв’язку задач інформаційної безпеки - Демчишин, М.В.; Левченко, Є.Г. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2013)
Проведено порівняння чіткого та нечіткого підходів із метою виявлення їх спільних рис та відмінностей. У задачі розподілу ресурсів захисту інформації проаналізовано принципи формування функцій належності до нечітких множин і їх вплив на кінцеві результати. Показано, що нечіткий підхід дає змогу оптимізувати показники системи захисту інформації за рахунок раціонального вибору функцій належності, які відображають основну характеристику об’єктів — їх динамічну вразливість. На прикладі системи з двох об’єктів із різними вразливостями встановлені умови, за яких досягається найвищий рівень співпадіння результатів у разі використання двох підходів. Методика може бути використана під час розрахунку допустимих витрат в інформаційних системах із довільною кількістю об’єктів, котрі відрізняються кількістю розміщеної інформації, вразливістю та рівнем допустимих втрат. Окреслені шляхи подальшого застосування приведеної методики в задачах інформаційної безпеки. Проведено сравнение четкого и нечеткого подходов с целью выявления их общих черт и различий. В задаче распределения ресурсов защиты информации проанализированы принципы формирования функций принадлежности к нечетким множествам и их влияние на конечные результаты. Показано, что нечеткий подход дает возможность оптимизировать показатели системы защиты информации за счет рационального выбора функций принадлежности, которые отражают основную характеристику объектов — их динамическую уязвимость. На примере системы из двух объектов с различными уязвимостями установлены условия, при которых достигается наивысший уровень совпадения результатов при использовании двух подходов. Методика может быть использована при расчете допустимых затрат в информационных системах с произвольным количеством объектов, которые отличаются объемом размещенной информации, уязвимостью и уровнем допустимых потерь. Обозначены пути дальнейшего применения приведенной методики в задачах информационной безопасности. A comparison of explicit and fuzzy approaches to identify their similarities and differences is carried out. In the problem of distribution of resources of information protection the principles of the formation of the membership functions to the fuzzy sets and their effect on the final results are analyzed. It is shown that the fuzzy approach gives the possibility to optimize the indicators of the system of information security through a rational choice of the membership functions, which reflect the basic characteristic of the objects - their dynamic vulnerability. Through the example of the system of two objects with different vulnerabilities the conditions under which the highest level of results coincidence is achieved using two approaches are established. The technique can be used when calculating the eligible costs of information systems with an arbitrary number of objects that have different volume of the placed information, vulnerability and level of acceptable losses. The ways of further application of the method in problems of information security are identified.