Е-наука на шляху до семантичного Грід. Частина 2: Семантичний Web- і семантичний Грід - Згуровський, М.З.; Петренко, А.І. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2010)
Досліджено семантичний Web, заснований на метаданих, онтологіях і програмних агентах як фундамент для семантичного Грід, в якому інформація і послуги мають чітке визначення, що надає можливість комп’ютерам і людям працювати в кооперації зі знанням, а не з інформацією, як це робиться зараз. Розглянуто підходи до опису онтологій даних і Web- та Грід-сервісів (із станом і без стану), їхньої взаємодії, архітектури, а також й існуючі реалізації семантичних Грід Исследован семантический Web, основанный на метаданных, онтологиях и программных агентах как фундамент для семантического Грид, в котором информация и услуги имеют четкое определение, предоставляющее возможность компьютерам и людям работать в кооперации со знанием, а не с информацией, как это делается в настоящее время. Рассмотрены подходы к описанию онтологии данных и Web- и Грид-сервисов (с состоянием и без состояния), их взаимодействия, архитектуры, а также существующие реализации семантических Грид. The semantic Web, based on metadata, ontology, and software agents, is investigated as a foundation for the semantic Grid, in which information and services have clear determination, which gives computers and people the possibility to cooperate rather with knowledge than with information (as that is done at present). Approaches to ontology and Web- and Grid-services with and without state, their cooperation, architecture, and the existent realizations of the semantic Grid are considered.