Нечітка арифметика в задачах міжгалузевого балансу - Сявавко, М.С.; Пасічник, Т.В.; Тимків, В.П. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2010)
Запропоновано використання теорій нечітких мір для задач міжгалузевого балансу. Показано як методи нечіткої логіки надають можливість кількісної інтерпретації якісних факторів. Пропонується використати дробово-раціональний алгоритм для знаходження нормального розв’язку некоректно поставлених задач або погано обумовлених систем. Наведено приклади розв’язування нечітких задач. Предложено использование теории нечетких мер для задач межотраслевого баланса. Показано как методы нечеткой логики предоставляют возможность количественной интерпретации качественных факторов. Предлагается использовать дробно-рациональный алгоритм для нахождения нормального решения некорректно поставленных задач или плохо обусловленных систем. Приведены примеры решения нечетких задач. To solve problems of interindustry balance, the use of fuzzy-step theory is proposed. Fuzzy logic methods are shown to enable quantitative interpretation of qualitative factors. To find a normal solution to incorrectly-assigned tasks or ill-conditioned systems, the use of the fractionally rational algorithm is offered. Examples of solutions to fuzzy problems are given.