Особливостi використання тонких осесиметричних форм для зменшення гiдродинамiчного опору - Нестерук, I.Г. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2001)
Показано, что использование тонких осесимметричных тел позволяет значительно снизить общее гидродинамическое сопротивление. Сделанные оценки коэффициента сопротивления оказались на порядок меньше значений, полученных ранее дугими авторами без учета эффектов кривизны. Показано, що використання тонких осесиметричних тiл дозволяє значно знизити загальний гiдродинамiчний опiр. Зробленi оцiнки коефiцiєнту опору виявилися на порядок меншими вiд значень, отриманих ранiше iншими авторами без врахування ефектiв кривизни. It was shown, that using of slender axisymmetrical bodies allows to diminish considerably the total hydrodinamic drag. The preseuted estimations of the drag coefficient are more then 10 times smaller in comparison with the known values of other authors, which were obtained with neglecting the curvature effects.