Керування односторонніми процесами фільтрації в’язких нафт за наявності граничного градієнта тиску - Жданова, І.В.; Новіков, О.М. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2010)
Запропоновано алгоритм керування одностороннім процесом із багатозначною перешкодою в області. Модель процесу представлено у вигляді варіаційної нерівності із негладким функціоналом відповідності. Алгоритм застосовано до задачі керування процесом фільтрації нафти в умовах наявності граничного градієнта тиску. Предложен алгоритм управления односторонним процессом с многозначным препятствием в области. Модель процесса представлена в виде вариационного неравенства с негладким функционалом соответствия. Алгоритм применен к задаче управления процессом фильтрации нефти в условиях наличия предельного градиента давления. A control algorithm for аn one-sided process with a multivalue obstacle is proposed. The model of the process is represented in the variational inequality form with a nonsmooth functional of accordance. The algorithm is applied to the oil filtration control problem with a limited pressure gradient.