Практична реалізація концепції корпораційної екологічної системи для інтегральної оцінки екологічного ризику здоров’ю - Козуля, Т.В.; Шаронова, Н.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2010)
Надано теоретико-практичні засади необхідності й доцільності введення в систему прийняття управлінського рішення концепції корпораційної екологічної системи (КЕС). Визначено математичні підходи до встановлення взаємодії між складовими КЕС і встановлення ризику порушень у результаті виникнення негативного фактора впливу, упровадження оцінки ризику здоров’ю як критерію небезпеки соціально-економічної системи. Надано алгоритм визначення стану КЕС на основі оцінки ризику. Рассмотрены теоретико-практические основы необходимости и целесообразности введения в систему принятия управленческого решений концепции корпоративной экологической системы (КЭС). Определены математические подходы к определению взаимодействий между составными КЭС и установление риска нарушений в результате возникновения отрицательного фактора влияния, внедрение оценки риска здоровью как критерия опасности социально-экономической системы. Представлен алгоритм определения состояния КЭС на основе оценки риска. Practical and theoretical fundamentals for the necessity and advisability of introduction of the corporative ecological system (CES) into the decision making system are prescuted. Mathematical approaches are defined to the determination, of interactions between the CES components, the ascertainment of breaking risk from the appearance of negative influence factor, and the introduction of health risk estimation as a danger criterion of a socioeconomic system. An algorithm of the CES state determination on the basis of health risk estimation is presented.