Ехолокація у хвилеводах за відсутності реперів та апріорних даних про швидкість звуку - Науменко, І.Я.; Кизима, В.І. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2011)
Описано новий метод ехолокації в акустичних хвилеводах із використанням багатомодової структури сигналу, який усуває похибку вимірювання відстані, обумовлену відсутністю даних про швидкість звуку і не потребує реперних відбивачів. Запропоновано методику його реалізації в артезіанських і спостережних свердловинах та наведено результати лабораторного експерименту. Описан новый метод эхолокации в акустических волноводах с использованием многомодовой структуры сигнала, который устраняет погрешность измерения расстояния, обусловленную отсутствием данных о скорости звука и не требует реперных отражателей. Предложена методика его реализации в артезианских и наблюдательных скважинах и приведены результаты лабораторного эксперимента. The new method of echo sounding in acoustic wave guides, using multimode structure of signal, which eliminates range measurement error, resulted by absence of a priori data about acoustic velocity and needn’t reference rejectors is described. The way of its implementation in artesian and inspection wells is proposed, lab test results are given.