Гидромеханическое решение задач фильтрации к несовершенным скважинам - Тугай, А.М. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2001)
Получено строгое гидромеханическое решение задачи о притоке подземных вод к несовершенной скважине в однородном водоносном напорном пласте при условии постоянства напора hc=const на фильтре скважины. Решена также аналогичная задача для несовершенной скважины в безнапорном потоке с линеаризованным кинематическим условием на свободной поверхности для двух характерных случаев: с затопленным и незатопленным фильтром. Решения задач реализованы численными и аналитическими методами. Получены зависимости для определения основных фильтрационных характеристик, в том числе фильтрационных сопротивлений на гидродинамическое несовершенство по степени вскрытия пласта. Отримано точний гiдромеханiчний розв'язок задачi про потiк пiдземних вод до недосконалої cвердловини в однорiдному водоносному напiрному пластi за умовами постiйного напору hc=const на фiльтрi свердловини. Розв'язана також аналогiчна задача для недосконалої cвердловини в безнапiрному потоцi з лiнеаризованною кiнематичною умовою на вiльнiй поверхнi для двох характерних випадкiв: iз затопленим i незатопленим фiльтром. Розв'язки задач реалiзованi чисельними й аналiтичними методами. Одержанi залежностi для визначення основних фiльтрацiйних характеристик, в тому числi фiльтрацiйних опорiв на гiдродинамiчну недосконалicть свердловини по ступеню розкриття пласта. An exact hydrodynamical solution to the problem dealing with underground water inflow to an imperfect well in homogeneous confined aquifer was obtained under constant head hc=const at the filter. A similar problem was also solved for an imperfect well in free aquifer using a kinematic condition linearized on the water table in two-special cases: the filter is flooded or not. The above solutions were found by numarical and analitical methods. A number of expressions were deduced for main filtration characteristics including hydraulic hydraulic resistances when an incomplete opening of aquifers occured.