Координуюче керування багатовимірним об’єктом з різнотемповою дискретизацією в стохастичному середовищі - Романенко, В.Д.; Мілявський, Ю.Л. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2011)
Поставлено та вирішено задачу оптимального керування співвідношеннями між вихідними координатами багатовимірного різнотемпового об’єкта в стохастичному середовищі. Розглянуто основні схеми побудови системи керування, критерії оптимальності для таких систем, а також розроблено алгоритм цифрового керування на основі зведення задачі багатокритеріальної безумовної оптимізації до однокритеріальної умовної оптимізації. Наведено результати чисельного моделювання, що підтверджують практичну цінність цієї розробки. Поставлена и выполнена задача оптимального управления соотношениями между выходными координатами многомерного разнотемпового объекта в стохастической среде. Рассмотрены основные схемы построения системы управления, критерии оптимальности для таких систем, а также разработан алгоритм цифрового управления на основе приведения задачи многокритериальной безусловной оптимизации к однокритериальной условной оптимизации. Приведены результаты численного моделирования, подтверждающие практическую ценность данной разработки. The problem of the optimal control of the correlations between the output cordinates of multidimentional multirate object in a stochastic environment is formulated and implemented. The main schemes of the control systems organization, optimization criteria for such systems are considered. Also the algorithm of digital control is developed on the basis of the problem of multicriteria absolute optimization. The results of numerical simulations, which confirm the practical value of this development, are presented.