Количественные методы обработки мнений экспертов при оценке качества и перспективности представленных для финансирования инновационных проектов - Зак, Ю.А. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2011)
Предложена методика получения комплексной количественной оценки эффективности представленных на экспертизу проектов на основе обработки мнений группы независимых экспертов и построения ранжировочных рядов на основе предлагаемых в работе комплексных критериев эффективности. В качестве важных показателей результатов экспертизы учитывается рассогласованность мнений отдельных экспертов. Сформулированы ограничения, позволяющие исключить из дальнейшего рассмотрения проекты, не отвечающие заданным требованиям. Предложены модели нелинейного булевого программирования с целью подбора наиболее компетентной группы экспертов для каждого конкретного проекта. Запропоновано методику отримання комплексної кількісної оцінки ефективності поданих на експертизу проектів на основі обробки поглядів групи незалежних експертів та побудови ранжированих рядів на основі запропонованих в роботі комплексних критеріїв ефективності. В якості важливих показників результатів експертизи враховується неузгодженість поглядів окремих експертів. Сформульовано обмеження, що дозволяють виключити із подальшого розгляду проекти, які не відповідають заданим вимогам. Запропоновано моделі нелінійного булевого програмування з метою підбору найбільш компетентної групи експертів для кожного конкретного проекту. The methodology of obtaining the complex quantitative assessment of the efficiency of the submitted for the examination projects, based on processing the views of independent expert group and building the ranking series on the basis of proposed complex criteria of efficiency is proposed. Inconsistent views of individual experts are considered as important indicators of examination results. Restrictions, which allow to exclude the projects, that do not meet the specified requirements from the further consideration, are formulated. The models of nonlinear boolean programming are proposed in order to recruit the most competent group of experts for each projects..