Оцінка стійкості екосистем на основі анализу рольових трофічних мереж - Руденко, С.С.; Буждиган, О.Я. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2011)
Наведено теоретичне обґрунтування та різні підходи до визначення стійкості екологічних систем. Запропоновано інноваційну технологію для визначення різних типів стійкості (резистентної та пружної) пасторальних екосистем за оціночними показниками рольових трофічних мереж. На основі комплексу розроблених показників трофічних мереж здійснено оцінку стану 31-ї пасторальної екосистеми Чернівецької області. Приведено теоретическое обоснование и разные подходы к определению устойчивости экологических систем. Предложена инновационная технология определения разных типов устойчивости (резистентной и упругой) пасторальных экосистем по оценочным показателям ролевых трофических сетей. На основе комплекса разработанных показателей трофических сетей осуществлена оценка состояния 31-ой пасторальной экосистемы Черновицкой области. The theoretical ground and different approaches to the determination and estimation of the sustainability of ecological systems are presented. Innovativ technology of the determination of sustainability of different types (resistant and resilient) of pastoral ecosystems by the estimated figures of role food webs. On the base of the complex of the developed figures of role food, webs the state of 31 pastoral ecosystems in Chernivtsy Region is estimated.