Згасання звуку в міжтрубному просторі свердловин - Данилов, В.Я.; Науменко, І.Я.; Кизима, В.І.; Клименко, С.М. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2011)
Рассмотрен важнейший вид затухания звука в межтрубном пространстве скважин, обусловленный пограничным трением среды о стенки волновода типа «труба в трубе». Получено аналитическое выражение для его расчета и экспериментальные данные, необходимые для разработки электронного оборудования в области измерения уровня жидкости в скважинах акустическим дистанционным методом. Розглянуто найважливіший вид згасання звуку в міжтрубному просторі свердловин, обумовлений пограничним тертям середовища об стінки хвилевода типу «труба в трубі». Отримано аналітичний вираз для його розрахунку та експериментальні дані, необхідні для розробки електронного обладнання в галузі вимірювання рівня рідини у свердловинах акустичним дистанційним методом. Major kind of sound attenuation in wells annulus resulted from boundary of friction the environment at the wells of the waveguide of the «pipe in pipe» type is considered. An analytic expression for its calculation and the experimental data required for the development of electronic equipment in the domain of liquid level measurement in wells by remote acoustical way are obtained.