К неопределенности в непараметрических схемах ситуаций задач принятия решений - Михалевич, В.М.; Иваненко, В.И. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2012)
Достаточно широкий класс непараметрических задач принятия решений, рассматриваемых с позиции получения критерия оптимальности — отношения предпочтений на решениях делится на два подкласса: задачи с неопределенностью (неоднозначностью указанного решения) и задачи без неопределенности (так называемые детерминистические задачи). Для такой классификации необходимы критерии существования неопределенности, которые и предлагаются в данной работе. Достатньо широкий клас непараметричних задач прийняття рішень, що розглядаються з позиції отримання критерія оптимальності — відношення переваг на рішеннях, розділено на два підкласи: задачі з невизначеністю (неоднозначність вказаного рішення) та задачі без невизначеності (так звані детерміністичні задачі). Для такої класифікації необхідні критерії існування невизначеності, що пропонуються в цій роботі. Sufficiently broad class of non-parametric problems of decision-making, which is considered from the point of obtaining the criteria of optimality — the relationship of preferences on the solutions, can be divided into two subclasses: problem with uncertainty (equivocation of the solution) and problems without uncertainty (so-called deterministic problems). For such classification criteria of uncertainty existence, which are suggested in this work, are necessary.