Модель індивідуального та групового формування експертних оцінок - Повещенко, Г.П. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2012)
На математичній моделі показано синергетичний ефект підсилення результату прийняття рішення «командою» експертів у порівнянні з сумарним результатом індивідуальних рішень рівної кількості експертів. Розглянуто відомий ефект затримки з прийняттям рішення та ефект «зациклення» на проблемі у вигляді гістерезисних коливань, а також раптову зміну рішення. На математической модели показан синергетический эффект усиления результата принятия решения «командой» экспертов по сравнению с суммарным результатом индивидуальных решений равного количества экспертов. Рассмотрен известный эффект задержки с принятием решения и эффект «зацикливания» на проблеме в виде гистерезисных колебаний, а также внезапное изменение решения. On the mathematical model a synergistic effect of strengthen the result of a making decision by «team» of experts compared to the cumulative result of individual decisions of equal number of experts is shown. The known effect of the delay in making the decision and the effect of «buzz» on the problem in the form of hysteresis fluctuations, and also sudden change of decision are considered.