Оброблення наукових даних в умовах інформаційного «буму» - Згуровський, М.З.; Петренко, А.І. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2012)
Сучасна наука (е-наука) базується на обробленні потенційно величезних обсягів інформації. Розглянуто тенденції та перспективи розвитку е-науки в умовах інформаційного «буму», які охоплюють питання забезпечення якості та сумісності даних, використання метаданих і семантики даних, довгострокового їх збереження, інтелектуального оброблення та пошуку даних в існуючих джерелах, впливу даних на вибір платформи й її сервісно-орієнтованої архітектури, перспективи об’єднання Грід і хмарних обчислень, а також європейські ініціативи з цієї тематики. Современная наука (е-наука) базируется на обработке потенциально огромных объемов информации. Рассмотрены тенденции и перспективы развития е-наука в условиях информационного «бума», которые охватывают вопросы обеспечения качества и совместимости данных, использования метаданных и семантики данных, долгосрочного их сохранения, интеллектуальной обработки и поиска данных в существующих источниках, влияния данных на выбор платформы и ее сервисно-ориентированной архитектуры, перспективы объединения Грид и облачных вычислений, а также европейские инициативы по этой тематике. Modern science (е-science) is based on treatment of potentially enormous volumes of information. Tendencies and prospects of information technologies development in the conditions of information «boom», which embrace the question of providing data quality and compatibility, metadata and data semantics usage, long-term data maintenance, intellectual processing of data (Data Mining), data search in existent sources taking into account the heterogeneity of these resources, data influence on choice of the platform and its service-oriented architecture, Grid and Cloud Integration Opportunities and also European initiatives on this subjects, are considered.