К неопределенности в параметрических схемах ситуаций задач принятия решений - Иваненко, В.И.; Михалевич, В.М. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2012)
Розглянуто достатньо широкий клас параметричних задач прийняття рішень, що розглядаються з позиції отримання критерію оптимальності — відношення переваг на рішеннях, можна розділити на два підкласи: задачі з невизначеністю (неоднозначність вказаного рішення) та задачі без невизначеності (так звані детерміністичні задачі). Для такої класифікації необхідні критерії існування невизначеності, які і запропоновані в цій роботі. Рассмотрен достаточно широкий класс параметрических задач принятия решений, рассматриваемых с позиции получения критерия оптимальности — отношения предпочтений на решениях, можно разделить на два подкласса: задачи с неопределенностью (неоднозначностью указанного решения) и задачи без неопределенности (т.н. детерминистические задачи). Для такой классификации необходимы критерии существования неопределенности, которые и предлагаются в данной работе. A sufficiently broad class of parametric problems of decision-making, considered from the point of obtaining the criteria of optimality, the relationship of preferences on the solution, can be divided into two subclasses: problem with uncertainty (equivocation of the solution) and problems without uncertainty (so-called deterministic problems). Criterion of existence of uncertainty is necessary for classification, and such criterion are suggested in the work.