Дослідження еволюції залишкових знань у великих навчальних системах - Ясінський, В.В.; Болдак, А.О. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2012)
На основі узагальнення результатів інтелектуального опрацювання даних щосеместрового комплексного моніторингу якості підготовки фахівців у НТУУ «КПІ» та моніторингу якості знань слухачів системи доуніверситетської підготовки НТУУ «КПІ», виявлено та досліджено явище самоорганізації залишкових навчальних знань як складного, нелінійного, динамічного процесу. Виявлено й узагальнено його закономірності для короткострокових та довго-строкових залишкових знань та встановлено послідовність стадій формування структури цих знань. На основе обобщения результатов интеллектуальной обработки данных посеместрового комплексного мониторинга качества подготовки специалистов в НТУУ «КПИ» и мониторинга качества знаний слушателей системы доуниверситетской подготовки НТУУ «КПИ», обнаружено и исследовано явление самоорганизации остаточных учебных знаний как сложного, нелинейного, динамического процесса. Выявлены и обобщены его закономерности для краткосрочных и долгосрочных остаточных знаний и установлена последовательность стадий формирования структуры этих знаний. On the basis of generalization of the results of intellectual data analysis of end-of-term complex quality monitoring of the specialists training quality in NTUU «KPI» and monitoring of the preliminary training participants knowledge quality, the phenomenon of self-organization of residual education knowledge as a complex, non-linear, dynamic process is discovered and investigated. Its regularities for the short-term and long-term residual knowledge are identified, the sequence of the stages of these knowledge structure formation is set.