Застосування зворотних залежностей у математичних моделях складних об’єктів та систем - Желдак, Т.А. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2012)
Представлено метод побудови апроксимуючих поліноміальних функцій багатьох змінних, який засновано на використанні в поліномах від’ємних степенів та застосуванні до поліномів обмеження на сумарну величину ступеня добутку змінних. Запропоновано використання штрафної функції на кількість членів полінома. Експериментальним шляхом отримано оптимальну величину коефіцієнта запропонованої штрафної функції. Представлен метод построения аппроксимирующих полиномиальных функций многих переменных, основанный на использовании в полиномах отрицательных степеней и применении к полиномам ограничения на суммарную величину степени произведения переменных. Предложено использование штрафной функции на количество членов полинома. Экспериментальным путем получена оптимальная величина коэффициента предложенной штрафной функции. A method of constructing approximating polynomials functions of many variables, based on the use of the negative degrees in polynomials and the application of the limitation on the total value of the product variable to polynoms is presented. The usage of the penalty function for the number of polynomial members is suggested. The optimum value of the proposed penalty functions coefficient is experimentally obtained.