Умови практичної стійкості дискретних систем і функції Ляпунова - Башняков, О.М.; Пічкур, В.В.; Хітько, І.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2012)
Розглянуто питання побудови оптимальних оцінок множин початкових даних та фазових обмежень для дискретних систем за допомогою методу функцій Ляпунова. Для лінійних дискретних систем за опуклих фазових обмежень одержано оптимальні оцінки множини початкових умов у вигляді кулі та еліпсоїда. Рассмотрены вопросы построения оптимальных оценок множеств начальных данных и фазовых ограничений для дискретных систем с помощью метода функций Ляпунова. Для линейных дискретных систем при выпуклых фазовых ограничениях получены оптимальные оценки множества начальных условий в форме шара и эллипсоида. Building of optimal estimates of initial data sets and phase constraints for discrete systems with help of Lyapunov functions is considered. Optimal estimates of initial data sets in the form of a ball and ellipsoid classes are obtained for linear discrete systems with convex phase constraints.