Модификации критериев обобщенной полезности в задачах идентификации многокритериального вибора - Соболева, Е.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2012)
В качестве критериев обобщенной полезности для задач многофакторной оптимизации предлагаются экспоненциальная и энтропийная модели, а также модификации (путем введения дополнительных слагаемых с обратными степенями) известных смешанных моделей (аддитивно-мультипликативной и в виде полинома Колмогорова-Габора). Приведены статистические результаты исследования точности и сложности процедур компараторной параметрической идентификации различных моделей обобщенных критериев. У якості критеріїв узагальнюючої корисності для задач багатофакторної оптимізації запропоновано експоненціальну та ентропійну моделі, а також модифікації (шляхом введення додаткових складових зі зворотними степенями) відомих змішаних моделей (адитивно-мультиплікативної та у вигляді поліному Колмогорова-Габора). Наведено статистичні результати дослідження точності та складності процедур компараторної параметричної ідентифікації різних моделей узагальнюючих критеріїв. As the generalized criteria for the problems of multivariate optimization the exponential and entropy models, as well as modifications (through the introduction of additional components with the reverse indicators) of famous mixed models (additive-multiplicative and in the form of polynomial of Kolmogorov-Gabor). The system results of the study of the accuracy and complexity of the procedures of comparatorial parametric identification of generalized criteria’s different models are shown.