Методологія побудови сценаріїв розвитку складних соціальних систем із використанням морфологічного та SWOT-аналізу. Частина 1 - Переверза, К.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2012)
У цій частині роботи представлено методологію побудови сценаріїв розвитку складних соціальних систем. Запропонована методологія складається із дев’яти кроків, для кожного з яких описано методи, характер вхідної та вихідної інформації, практичні рекомендації. Описано процедури отримання від експертів інформації щодо ключових змінних системи, рушійних сил, що впливають на неї, майбутніх станів рушійних сил та їх взаємоузгодженості. Для вибору ключових змінних системи пропонується підхід на основі SWOT-аналізу; для генерації множини сценаріїв — використовувати морфологічний аналіз. Побудований із використанням морфологічного аналізу сценарний простір скорочується в результаті аналізу взаємоузгодженості станів рушійних сил. Для аналізу сценарного простору в загальному вигляді пропонується декілька підходів, проте ця задача залишається відкритою і є перспективною для подальшого дослідження. В данной части работы представлена методология построения сценариев сложных социальных систем. Предлагаемая методология состоит из девяти шагов, для каждого из которых описаны методы, характер входящей и выходной информации, практические рекомендации. Описаны процедуры получения от экспертов информации о ключевых переменных системы, движущих силах, состояниях движущих сил, которые влияют на нее и будущих состояний движущих сил их взаимосогласованности. Для выбора ключевых переменных системы предлагается подход на основании SWOT-анализа. Для генерации множества сценариев предлагается использовать морфологический анализ. Построенное с помощью морфологического анализа сценарное пространство сокращается в результате проведения анализа взаимосогласованности состояний движущих сил. Для анализа сценарного пространства в общем виде в статье предлагается несколько подходов, но эта задача остается открытой и является перспективной для дальнейшего исследования. In this part of the article a methodology of scenario development for complex social systems ia presented. Proposed methodology consists of 9 stages, for each of which the methods, the nature of the input and output of information, practical advice are described. The procedures of obtaining of expert information on the key variables of the system, driving forces, the states of the driving forces that affect on it and future states of the driving forces of their consistency are described. For selecting key variables of the system the approach on the basis of SWOT-analysis is proposed. To generate many of the scenarios it is proposed to use a morphological analysis. A scenario space, built with the help of morphological analysis, is reduced in the result of the analysis of the consistency of the states of the driving forces. For the analysis of the scenario space in the general form there are several approaches in the article, but this task remains open and promising for further investigation.