Сценарний аналіз як системна методологія передбачення - Згуровський, М.З. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2002)
Розглянуто новий підхід до побудови сценаріїв майбутніх подій у різних сферах людської діяльності із застосуванням методології якісного та системного аналізу. Такий підхід застосовано до побудови сценаріїв інноваційного розвитку великих підприємств, окремих галузей промисловості та розроблення технологічної політики суспільства. Наведено найефективніші методи якісного аналізу та рекомендації щодо їх практичного використання. Рассматривается новый подход к построению сценариев будущих событий в разных сферах человеческой деятельности с применением методологии качественного и системного анализа. Такой подход применяется к построению сценариев инновационного развития больших предприятий, отдельных отраслей промышленности и разработки технологической политики общества. Приведены самые эффективные методы качественного анализа и рекомендации к их практическому применению. The new approach to creating scenarios of the future events in the different spheres of the human activity with using methodogy of quality and system analysis is discussed. Such approach is used to creating big scenarios of the innovatory development of the big enterprises, separate branches of industry and development of the society technology polities. The most effective methods of the quality analysis and recommendations to their practical using are adduced.