Становление и развитие системного анализа как прикладной научной дисциплины - Панкратова, Н.Д. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2002)
Проанализированы причины и факторы, определившие становление и тенденции развития системного анализа как прикладной научной дисциплины. Введено 4 этапа развития: формирования теоретического базиса системного мышления; эмпирического формирования системной методологии; синхронного развития теории системного анализа и практики системных исследований; глобализации системной проблематики. С позиции оценивания прагматической роли системного анализа выявлены особенности реальных системных задач в различных сферах практической деятельности в условиях каждого этапа. Приведены основные научные и технические достижения этих этапов. Установлено место прикладного системного анализа в современной классификации наук. Проаналізовано причини і фактори, що визначили становлення і тенденції розвитку системного аналізу як прикладної наукової дисципліни. Введено 4 етапи розвитку: формування теоретичного базису системного мислення; емпіричного формування системної методології; синхронного розвитку теорії системного аналізу і практики системних досліджень; глобалізації системної проблематики. З позиції оцінювання прагматичної ролі системного аналізу виявлені особливості реальних системних задач у різних сферах практичної діяльності в умовах кожного етапу. Наведено основні наукові і технічні досягнення етапів. Визначено місце прикладного системного аналізу в сучасній класифікації наук. The reasons and the factors which have defined the formation and the tendencies of system analysis development as an applied scientific discipline are analysed. There 4 stages of development are introduced: formation of theoretical basis of system thinking; empirical formation of system methodology; synchronous development both of system analysis theory and system research practice; system problems globalization. On each stage the characteristics of real system problems in various spheres of practical activities are revealed from a position of estimation a pragmatical role of system analysis. The basic scientific and technical achievements on each of these stages are given. The place of the applied system analysis in modern classification of sciences is determined.