Исследование неоднородной проницаемой шероховатости в аэродинамическом канале - Гаев, Е.А.; Сэйвори, E.; Той, Н. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2000)
Методами термоанемометрии экспериментально исследуется течение внутри и над проницаемой шероховатостью высотой 120 мм, размещенной на полу аэродинамического канала. Шероховатость представляет собой массив "деревьев", составленный из плоских треугольных "крон" высотой 70 мм на цилиндрических "стволах", допускающих несколько ориентаций по отношению к воздушному потоку. Получены распределения средней скорости и интенсивности турбулентности, спектры пульсаций продольной скорости и их трансформация вдоль шероховатости. Результаты могут быть использованы различными дисциплинами, изучающими проницаемую шероховатость в потоках газа или жидкости. Термоанемометричними методами експериментально вивчається течiя усерединi та зовнi пронизної шорсткостi висотою 120 мм, що розмiщена на пiдлозi аеродинамiчного каналу. Шорсткiсть являє собою масив "дерев", якi складенi з "крон" у виглядi плоских трикутникiв висотою 70 мм та цилiндричних "стовбурiв", i дозволяє кiлька орiєнтацiй вiдносно повiтряного потоку. Отримано розподiли середньої швидкостi та iнтенсивностi турбулентностi, спектри пульсацiй продольної швидкостi та їхньої трансформацiї уздовж шорсткостi. Результати можуть бути використанi в рiзних науках, що вивчають пронизливу шорсткiсть у потоках газу чи рiдини. The air flow within and above a 120 mm high canopy located on a wind tunnel ground plane has been investigated using thermal anemometry. The canopy consists of an array of "trees" constructed with flat-plate triangular, 70 mm high "crowns" at the top of cylindrical "stems", allowing several orientations to the air flow. Mean velocity and turbulence intensity distributions, together with turbulence spectra, and their transformation along the canopy are discussed. It is intended that the results should be applicable to several fluid mechanics disciplines by means of a general concept of Penetrable Roughness.