Модели общественных явлений и сценарные подходы в принятии решений - Макаренко, А.С. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2003)
Предложен новый класс моделей с ассоциативной памятью для изучения явлений в больших социальных системах. Модели имеют структуру, сходную со структурой нейросетевых моделей хопфилдовского класса. Учет в предложенной концепции интеллектуальных свойств субъектов общественных процессов позволил значительно расширить круг явлений, моделирование которых становится возможным. В частности, учет способности субъектов строить прогнозы ситуаций и принимать решения на базе этих прогнозов приводит к совершенно новым свойствам решений, главное из которых — возникновение многозначных решений, что на уровне большой общественной системы приводит к появлению множества способов поведения такой системы, т.е. сценариев развития событий. Обсуждаются также некоторые аналогии с поведением квантово-механических систем. Запропоновано новий клас моделей з властивостями асоціативної пам’яті для вивчення явищ у великих соціальних системах. Моделі мають структуру, подібну до структури нейронних мереж хопфілдівського класу. Врахування в запропонованій концепції інтелектуальних властивостей, притаманних суб’єктам суспільного процесу, дозволило значно розширити коло явищ, моделювання яких стає можливим. Зокрема, спроможність суб’єктів будувати прогнози ситуацій та приймати рішення, засновані на цих прогнозах, призводять до цілком нових властивостей розв’язків, основним з яких є можливість появи багатозначних розв’язків. На рівні великої суспільної системи це призводить до появи великої кількості способів поведінки такої системи, тобто сценаріїв розвитку подій. Обговорюються також деякі аналогії з поведінкою квантово- механічних систем. A new class of models is proposed with the properties of associative memory to be used in investigation of large social systems. The models have the structure similar to neuronets models of the Hopfield type. Accounting the intellectual properties allowed extending the scope of modelable phenomena. In particular, the individual ability for forecasting and decision-making results in new properties of solutions. The main new property is possible appearance of multivalued solutions. For large social systems, this leads to the existence of many trajectories of system, that is, many scenarios of behavior. Some analogies with quantum-mechanical phenomena are discussed.