Подход к программированию приложений с использованием семантических Веб-сервисов - Дерецкий, В.А. (Інститут програмних систем НАН України, 2010)
Семантические Веб-сервисы пока не достигли желаемого уровня зрелости в части обеспечения интероперабельности и автоматизации. Средства поддержки SWS ограничены, наиболее продвинутые структуры, такие как WSMO, требуют дополнительного исследования и работ для построения средств программирования SWS. С принятием SAWSDL появляются дополнительные инструментарии и расширения языков и архитектур SWS. В работе представлены технологии SWS, которые не являются завершенными решениями, но определяют модели применения и исследования семантических Веб-сервисов, направленные для создания новой методологии программирования в распределенных и динамических окружениях. Семантичні Веб-сервіси поки не досягли бажаного рівня зрілості в частині забезпечення інтероперабельності та автоматизації. Засоби підтримки SWS обмежені, найбільш просунуті структури, такі як WSMO, вимагають додакового дослідження і робіт для побудови засобів програмування SWS. З ухваленням SAWSDL з'являються додаткові інструментарії і розширення мов і архітектури SWS. У роботі представлені технології SWS, які не є завершеними рішеннями, але визначають моделі застосування і дослідження семантичних Веб-сервісів, направлені на створення нової методології програмування в розподілених і динамічних оточеннях. Semantic Web services have not reached desirable level of regarding interoperability and automation maintenance. Tools of support SWS are limited, the most advanced structures, such as WSMO, demand additional research and works for construction of toolkit of programming SWS. With acceptance SAWSDL there are additional toolkits of languages and architecture SWS. In this work the technologies SWS which is not complete decisions are presented, but define models of application and the researches of the semantic Web services directed for creation of new methodology of programming in distributed and dynamic environments.