Основні принципи побудови онтологічного граф-орієнтованого опису прикладної області - Захарова, О.В. (Інститут програмних систем НАН України, 2010)
У роботі визначаються основні два етапи погодження онтологічних специфікацій: уніфікація онтологічних моделей та погодження онтологічних контекстів. Пропонується методологія побудови онтологічного опису прикладної області на базі використання граф-орієнтованої моделі представлення онтологій, відповідних правил артикуляції онтологій, алгебри онтологій та примітивних операцій перетворення графів. В работе определяются основные два этапа согласования онтологических спецификаций, такие как: унификация онтологических моделей и согласование онтологических контекстов. Предлагается методология построения онтологического описания прикладной области на базе использования граф-ориентированной модели представления онтологий, соответствующих правил артикуляции онтологий, алгебры онтологий и примитивных операций преобразования графов. The basic two stages of ontological specifications alignment, such as: unification of ontological models and alignment of ontological context, are defined in this article. It is proposed the methodology for creation of ontological description of application based on graph-oriented model for ontology representation, corresponding articulation rules, algebra of ontology and primitive operations for graph transformation.