Системні дослідження живучості та безпеки складних технічних систем - Додонов, О.Г.; Горбачик, О.С.; Кузнєцова, М.Г. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2010)
Визначено особливості складних технічних систем і середовища їхнього функціонування, запропоновано використання методології системного аналізу для дослідження та оцінки живучості систем різних класів, виходячи з різних критеріїв. Наведено формалізовані постановки узагальнених задач оцінки живучості з використанням різних математичних методів. Обґрунтовано інформативність і корисність показників живучості при розробці та експлуатації складних технічних систем. Определены особенности сложных технических систем и среды их функционирования, предложено использование методологии системного анализа для исследования и оценки живучести систем разных классов, исходя из различных критериев. Приведены формализованные постановки обобщенных задач оценки живучести с использованием разных математических методов. Обоснована информативность и полезность показателей живучести при разработке и эксплуатации сложных технических систем. The features of complex technical systems and their environment are defined. System research methodology for research and evaluation of the survivability on different criteria for different systems is proposed. The formal settings for generalized targets of survivability evaluation with different mathematical methods are shown. The self-descriptiveness and usefulness of survivability indexes for complex technical systems creating and operating are substantiated.