Повышение устойчивости баз знаний систем поддержки принятия решений к погрешностям экспертного оценивания - Цыганок, В.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2010)
Предложены два метода повышения количественного показателя устойчивости оценивания вариантов решений экспертных баз знаний систем поддержки принятия решений, в которых применяется метод целевого динамического оценивания альтернатив. Первый метод предполагает повышение устойчивости базы знаний — иерархии целей — за счет изменения в структуре иерархии. Второй предполагает организовать обратную связь с группой разработчиков — экспертов и в ее процессе обеспечить необходимый уровень устойчивости за счет изменения количественных параметров базы знаний. Методы имеет смысл использовать последовательно в предложенном порядке или же отдельно друг от друга. Запропоновано два методи підвищення кількісного показника стійкості оцінювання варіантів рішень експертних баз знань систем підтримки прийняття рішень, в яких застосовується метод цільового динамічного оцінювання альтернатив. Перший метод передбачає підвищення стійкості бази знань — ієрархії цілей — за рахунок зміни в структурі ієрархії. Другий передбачає організувати зворотний зв’язок із групою розроблювачів — експертів і в його процесі забезпечити необхідний рівень стійкості за рахунок зміни кількісних параметрів бази знань. Методи має сенс використовувати послідовно в запропонованому порядку або ж окремо один від одного. Two methods are suggested for increasing the quantitative measure of decision variants’ stability in expert knowledge bases of decision-making support systems where target-oriented dynamic alternative estimation approach is used. The first method provides increasing the knowledge base stability through changing the goal hierarchy structure. The second method provides organizing feedback with developer (expert) group and achieving the required stability level through changing the knowledge base numeric parameters. It would be reasonable to use the methods in the suggested order or separately.