Урахування компетентності експертів при визначенні групового ранжирування - Циганок, В.В.; Андрійчук, О.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2011)
Досліджено питання про доцільність урахування компетентності експертів як джерел інформації при груповому ординальному оцінюванні. Шляхом імітації випадкових значень відносної компетентності експертів у складі групи та їхніх індивідуальних ранжирувань (ординальних експертних оцінок) визначено залежність значущості врахування компетентності для двох методів агрегації індивідуальних ранжирувань (Борда та Кондорсе) від кількості членів експертної групи та від закону розподілу імітованих випадкових ранжирувань. Зроблено висновок про нагальну необхідність урахування компетентності в разі ординального оцінювання у складі малих експертних груп. Ключові слова: системи підтримки прийняття рішень, групове ординальне експертне оцінювання, компетентність експертів. Исследован вопрос о целесообразности учета компетентности экспертов как источников информации при групповом ординальном оценивании. Путем имитации случайных значений относительной компетентности экспертов в составе группы и их индивидуальных ранжирований (ординальних экспертных оценок) определена зависимость значимости учета компетентности для двух методов агрегации индивидуальных ранжирований (Борда и Кондорсе) от количества членов экспертной группы и от закона распределения имитированных случайных ранжирований. Сделан вывод о настоятельной необходимости учета компетентности в случае ординального оценивания в составе малых экспертных групп. The question of the advisability for taking account of the competence of experts as information sources at group ordinal estimation is investigated. By simulating the random values of the relative competence of experts in the group and their individual rankings (ordinal expert estimates) the dependence of the significance of taking account of the competence for the two methods of aggregating individual rankings (Borda and Condorcet) on the number of members of the expert group and the distribution’s law of simulated random rankings is determined. Conclusions on the urgent need for taking account of the competence in the case of ordinal estimation by means of small groups of experts are drawn.