Оптимізаційні моделі еволюційного програмування в Excel: розв’язання задачі комівояжера з обмеженнями alldifferent - Додонов, О.Г.; Кузьмичов, А.І. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2011)
Актуальність і масовий характер проблематики оптимізаційного моделювання привели до розробки та широкомасштабного впровадження доступних, потужних й ефективних засобів математичної оптимізації. Вважається, що цей процес має привести до суттєвого підвищення якості управлінських рішень, що приймаються на різних рівнях відповідальності. Важливо, що ці засоби орієнтовані на розв’язання задач оптимізації, реалізація математичних моделей яких до сьогодні була недосяжна для звичайних управлінців та аналітиків. Розглянуто новітні програмні засоби еволюційного програмування, які дозволяють на звичайному робочому місці професійного користувача без будь-яких додаткових витрат розв’язувати оптимізаційну задачу комівояжера, яка має безліч варіантів і модифікацій. Актуальность и массовый характер проблематики оптимизационного моделирования привели к разработке и широкомасштабному внедрению доступных, мощных и эффективных средств математической оптимизации. Считается, что этот процесс должен привести к существенному повышению качества управленческих решений, принимаемых на разных уровнях ответственности. Важно, что эти средства ориентированы на решение задач оптимизации, реализация математических моделей которых доныне была недостижима для обычных управленцев и аналитиков. Рассмотрены новейшие программные средства эволюционного программирования, позволяющие на обычном рабочем месте профессионального пользователя, без каких-либо дополнительных затрат, решать оптимизационную задачу коммивояжера, которая имеет множество вариантов и модификаций. The relevance and mass character of optimization modeling problems led to the development and large-scale implementation of accessible, powerful and effective tools of mathematical optimization. It is believed that this process should lead to a significant increase in the quality of management decisions being made at different levels of responsibility. It is important that these tools are aimed at solving optimization problems. Mathematical models implementation of these problems has been inaccessible to ordinary managers and analysts up to date. The latest evolutionary programming tools are considered. They allow to solve to real professional users at its workplace without any additional cost the well-known optimization traveling salesman problem, which has many variations and modifications.