Вибір шкали оцінювання експертом у процесі виконання ним парних порівнянь у системах підтримки прийняття рішень - Циганок, В.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2011)
У наявних системах підтримки прийняття рішень (СППР) для проведення експертного оцінювання, експертові пропонується деяка, наперед визначена, шкала. Це негативно впливає на ефективність отримання інформації від експерта, оскільки вигляд шкали, що застосовується, має відповідати рівню компетентності експерта в конкретному питанні. Запропоновано технологію експертного оцінювання, яка позбавлена такого недоліку. В основу запропонованої технології покладено метод парних порівнянь, який дозволяє експертові вибирати шкалу експертного оцінювання з кількістю градацій, що адекватно відображає його компетентність у питанні, що розгляддається. Тим самим метод дозволяє експертові зробити обдуманий вибір відповідної лінгвістичної фрази (поділки шкали), яка найбільш повно відповідає його уявленням про співвідношення в парі альтернатив. В существующих системах поддержки принятия решений (СППР) для проведения экспертного оценивания эксперту предлагается некоторая, заранее определенная, шкала. Это негативно влияет на эффективность получения информации от эксперта, поскольку вид применяемой шкалы, должен соответствовать уровню компетентности эксперта в конкретном вопросе. Предложена технология экспертного оценивания, которая лишена такого недостатка. В основу предлагаемой технологии положен метод парных сравнений, позволяющий эксперту выбирать шкалу экспертного оценивания с количеством градаций, которое адекватно отражает его компетентность в рассматриваемом вопросе. Тем самым, метод позволяет эксперту сделать обдуманный выбор соответствующей лингвистической фразы (деления шкалы), наиболее полно соответствующей его представлениям о соотношении в паре альтернатив. In the existing decision support systems (DSS) to conduct expert estimating some pre-defined scale is offered to the expert. This badly affects the efficiency of getting information from an expert, because the used scale should correspond to the level of competence of the expert in a particular issue. Technology of expert estimating devoid of this shortcoming is proposed. The method of paired comparisons, as the basis of the proposed technology, allows the expert to choose the estimating scale with the number of gradations that adequately reflect his competence in the issue under consideration. Thus, the method allows the expert to make a deliberate choice of the linguistic phrase (scale divisions), which most fully corresponds to his notion of the relationship between the pair of alternatives.