Агрегація групових експертних оцінок, що отримані у різних шкалах - Циганок, В.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2011)
У системах підтримки прийняття рішень для більш ефективного отримання інформації від експерта запропоновано застосовувати метод парних порівнянь з наданням експертові можливості проводити оцінювання в шкалі, докладність якої адекватно відображає його компетентність у питанні експертизи. Для агрегації отриманих таким чином експертних оцінок запропоновано метод, який враховує різну важливість оцінок, що отримані у різних шкалах. Зроблено припущення, що важливість оцінки пропорційна компетентності експерта в конкретному питанні експертизи та його впевненості у висловленому судженні. Запропоновано застосування зворотного зв’язку з експертами для підвищення узгодженості даних ними оцінок. В системах поддержки принятия решений для более эффективного получения информации от эксперта предложено применять метод парных сравнений с предоставлением эксперту возможности проводить оценивание в шкале, подробность которой адекватно отображает его компетентность в вопросе экспертизы. Для агрегации полученных таким образом экспертных оценок предложен метод, который учитывает различную важность оценок, полученных в разных шкалах. Предполагается, что важность оценки пропорциональна компетентности эксперта в конкретном вопросе экспертизы и его уверенности в высказанном суждении. Предложено применение обратной связи с экспертами для повышения согласованности данных ими оценок. To facilitate obtaining data from an expert in decision-making support systems, it is suggested to use pair comparison method, providing the expert with an opportunity to conduct estimation in a scale, which is just detailed enough to reflect his(her) competency in the problem under consideration. In order to aggregate expert estimates obtained in this way a method, taking into account different importance of estimates obtained in different scales, is suggested. It is assumed that the importance of each estimate is proportional to expert’s competence in a specific issue and to his confidence in the judgment expressed. It is suggested to use feedback with experts in order to increase the consistency level of the estimates they provided.