Елементи комбінаторного підходу при визначенні спектрального коефіцієнта узгодженості експертних парних порівнянь - Циганок, В.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2012)
Спектральний підхід є одним із найбільш теоретично обгрунтованих підходів до визначення узгодженості множини експертних парних порівнянь при підтримці прийняття рішень у слабко структурованих предметних областях. З метою підвищення достовірності визначення спектрального коефіцієнта узгодженості для матриць парних порівнянь пропонується більш повне використання інформації, закладеної в матрицях, застосовуючи елементи комбінаторного підходу до формування складових спектрів. Застосування даного підходу дозволяє уникати зайвих звернень до експертів під час організації зворотного зв’язку для досягнення достатнього рівня узгодженості. The spectral approach is one of the most theoretically proven approaches to determining the consistency of a set of expert paired comparisons with support decision making in weakly structured domains. In order to improve the reliability determination of the consistency spectral coefficient for matrices of paired comparisons, a more complete usage of the information contained in the matrix, using the elements of a combinatorial approach to the formation of the components of the spectra is proposed. Applying this approach avoids unnecessary references to experts during organizing feedback to achieve a sufficient level of consistency.