Дмитро Чижевський і наукова Чехословаччина 1930-х рр. - Блашків, О. (Проблеми історії України: факти, судження, пошуки, 2012)
У статті запропоновано реконструкцію наукової біографії Д. Чижевского, пов’язаної з Чехословаччиною періоду міжвоєння. На основі архівного матеріалу встановлено коло знайомств українського вченого з чеськими колегами (Празький лінгвістичний гурток, Інститут славістики в Празі, Матиця словенська) та визначено області їх взаємного наукового зацікавлення (коменіана, чеське літературне бароко, словацький романтизм). Стверджено, що поряд з еміграційним, чеське наукове середовище мало визначальний вплив на формування Д.Чижевського як «універсального славіста». The article provides a reconstruction of Chyzhevs’kyj’s professional biography connected with the interwar Czechoslovakia. The analyzed archival data allowed establish a Czech circle of Chyzhevs’kyj’s colleagues (the Prague Linguistic Circle, the Institute of Slavonic Studies in Prague, the Matica slovenská) and define the areas of their research interests (Comenius Studies, Czech literary Baroque, Slovak Romanticism). The author concludes that apart from the emigrant scholarly community, the Czech academic community made a significant influence on shaping Chyzhevs’kyj as “a universal Slavist”.