Створення та діяльність УПА в період Другої світової війни в світлі північноамериканської історіографії - Примаченко, Я. (Проблеми історії України: факти, судження, пошуки, 2012)
У статті здійснено комплексний аналіз північноамериканської історіографії діяльності УПА. Виходячи з методологічних підходів, дослідницьких технік та світоглядних позицій було виокремлено три групи північноамериканських дослідників: емігрантську, діаспорну та американську. Автор зосереджується на детальному аналізі часу створення і чисельності УПА та Волинській трагедії. The article is dedicated to the complex analysis of the North-American historiography of the UPA activity. According to methodological approaches, investigation technique, and world outlook of the authors, the three groups of North-American researchers were singled out: the emigrant, the diaspora and the American one. The author analyzes in detailed the time of creation and number of the UPA troops as well as the Volynian tragedy.