Запільне рушення/тилове ополчення як різновид громадянських обов’язків православного кліру в 1930-ті рр. - Євсєєва, Т. (Проблеми історії України: факти, судження, пошуки, 2012)
В статті досліджується проблема виконання православним духовенством військового обов’язку перед радянською державою у 1930-х рр. Розглядаються особливості практичного застосування радянського законодавства до діяльності православного духовенства у контексті повсякденного життя тогочасного українського суспільства. The paper focuses on the problem of the Orthodox clergy military duty towards the Soviet state in the 1930s. The special features of the practical application of the Soviet laws to the activities of the Orthodox clergy in the context of an everyday life of Ukrainian society are under examination.