Створення російських національних районів УСРР - Єфіменко, В. (Проблеми історії України: факти, судження, пошуки, 2012)
У статті досліджується історія створення російських національних районів в УСРР. Проблема розглянута у загальному контексті національної політики Кремля в Україні, насамперед того її хронологічного відрізку, якому відповідає політика коренізації 1923–1930 рр. Розкриваються причини пізнішого (у порівнянні з іншими етнічними меншинами УСРР) заснування російських національних районів. Відтворений процес їхнього створення та його характерні риси. Відзначається, що засадничим критерієм у ньому було етнічне походження населення. Розглядаються також інші критерії, зокрема, вплив наявного в 1927 р. і скасованого в 1930 р. адміністративно-територіального поділу на округи. Значна увага звертається на аналіз етнічних та демографічних характеристик районів. The article deals with the history of Russian national regions in the Ukrainian SSR. The problem has been analyzed in the context of national policy of the Kremlin towards Ukraine during the period 1923–1930, which corresponds to the times of nativization (korenization) policy. The author defines the reasons for the relatively late (compared to the other ethnic minorities in the Ukrainian SSR) creation of Russian regions, recreates the stages of their formation and defines their peculiarities. There has been defined the impact of the administrative and territorial division, introduced in 1927 and cancelled in 1930. Special attention has been paid to the analysis of ethnic and demographic data from the regions under investigation.