Перспективні інформаційні технології та розвиток GRID-систем у високопродуктивних глобально-розподілених обчислювальних інфраструктурах корпоративної співпраці - Матов, О.Я.; Храмова, І.О. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2004)
Розглянуто GRID-технології як важливий та перспективний для України напрямок в організації ІТ-інфраструктур для корпоративного співробітництва і спільного використання розподілених обчислювальних й інформаційних ресурсів в урядуванні, бізнесі, науці й освіті. Виконано порівняння та аналіз можливостей розподілених технологій, типів GRID-систем, як засобу спільного використання ресурсів; напрямків подальших досліджень, використання, розвитку та впровадження GRID-технологій. Підкреслено необхідність координації робіт вітчизняних учених і фахівців у даному напрямку, який розвивається дуже динамічно. Рассмотрены GRID-технологии как важное и перспективное для Украины направление в организации ІТ-инфраструктур для корпоративного сотрудничества и совместного использования распределенных вычислительных и информационных ресурсов в государственном управлении, бизнесе, науке и образовании. Выполнены сравнения и анализ возможностей распределенных технологий, типов GRID-систем как средства совместного использования ресурсов, направлений дальнейших исследований, использования, развития и внедрения GRID-технологий. Подчеркнута необходимость координации работ отечественных ученых и специалистов в данном динамически развивающемся направлении. GRID-technologies as an important and promising direction for Ukraine in the organization of IT infrastructures for corporate cooperation and distributed computing and information resources sharing in the government, business, science and education are considered. Comparisons and the distributed technologies opportunities, GRID-system types, as resources sharing tool, directions of the further GRID technologies researches, usage, development and deployment are analyzed. Necessity of domestic scientists and experts activities coordination for the given dynamically developing discipline is strictly emphasized.