Еволюцiя газової бульбашки з урахуванням дифузiї i коагуляцiї - Духневич, Л.М.; Приходько, М.А.; Ткаченко, В.О.; Яковлев, В.В. (Інститут гідромеханіки НАН України, 1999)
Представлены результаты численного решения задачи подъема изолированного сферического газового пузырька в вязкой несжимаемой жидкости, насыщенной растворенным в ней газом и содержащей также газ в виде мелких пузырьков, равномерно распределенных по объему жидкости. Учитывается влияние диффузии растворенного газа и коалесценция гетерогенных пузырьков на подъем и радиальную динамику рассматриваемого пузырька. Представлено результати чисельного рiшення задачi пiдйому iзольованої сферичної газової бульбашки у в'язкiй нестискуванiй рiдинi, насиченiй розчиненим у нiй газом, яка також мiстить в собi газ у виглядi дрiбних бульбашок, що рiвномiрно розподiленi в об'ємi рiдини. Враховується вплив дифузiї розчиненого газу i коалесценцiя гетерогенних бульбашок на пiдйом i радiальну динамiку бульбашки, що розглядається. The results of the numerical solution of the problem of rise isolated spherical gas bubble in the viscous incompressible liquid sated with gas dissolved of it are submitted. The liquid contains also gas as fine bubbles, in regular intervals distributed on whole volume. The influence diffusion of the dissolved gas and coalescence of heterogeneous of bubbles on rise and radial dynamics considered bubble is taken into account.