Технологія нанесення люмінесцентних ідентифікаційних елементів на поверхню оптичного диска - Беляк, Є.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2006)
Проведено аналіз проблеми неліцензійного копіювання оптичних носіїв інформації. Запропоновано метод їх комплексного захисту шляхом нанесення на поверхню диска люмінесцентних шарів та подальшого запису сфокусованим лазерним світлом ідентифікаційних міток. З цією метою експериментально досліджено можливість застосування фотополімерів на основі композитних піразолінових барвників, що люмінесцують при опроміненні УФ світлом. Проведен анализ эффективности методов комплексной защиты оптических носителей информации от нелегального копирования. Рассмотрена возможность записи на обложке и рабочей поверхности оптического диска люминесцентных идентификационных элементов. Осуществлен синтез композитных пиразолиновых красителей высокими показателями квантового выхода люминесценции и фоточувствительности. Предложена схема устройства лазерной записи матрицы люминесцентного изображения, штрих-кода и зоны поврежденных секторов. An efficiency of the complex copy protection methods has been analyzed. Possibility of the luminescent protective elements recording on the optical disc cover and work surface has been considered. Pyrazoline composite dyes with high luminescence quantum yield and photosensitivity values were synthesized. RGB-matrix of the luminescent image, barcode and corrupted sectors laser recording scheme was proposed.