Система цифрового неруйнівного відтворення інформації з раритетних носіїв - Косяк, І.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2007)
Розглянуто сучасні способи та стан проблеми неруйнівного зчитування інформації з фоноциліндрів і визначено важливість і доцільність розробки нового ефективного способу зчитування. На основі запропонованих способу й засобів розроблено систему зчитування інформації з раритетних носіїв, що забезпечує високий рівень якості відтворення інформаційного сигналу з фоноциліндрів.