Концепція індустрії наукового софтвера і підхід до обчислення наукових задач - Лавріщева, К.М. (Інститут програмних систем НАН України, 2011)
Дано аналіз сучасного стану і застосування фабрик в індустріальному виробництві програмної проду-кції. Запропоновані базові складові фабрики наукового софтвера, обґрунтовано їх зміст і призначення у рішенні наукових завдань. Розглянуто підхід до індустрії обчислень різних наукових задач. Сформу-льовані нові дисципліни з індустріального виробництва програмних артефактів і reuses та навчання цим дисциплінам студентів за відповідними спеціальностями з інформатики і Computer Sciences.