Агентна модель пошуку інформації на основі метафори бджолиного вулика - Ремарович, С.С. (Інститут програмних систем НАН України, 2011)
Представлено новий підхід до пошуку інформації, який заснований на метафорі бджолиного вулика. Запропонована модель бджолиного вулика в тому значенні, що вона імітує окремі види типової поведінки бджіл. Це є проста модель, яка описує процеси, що мають місце у Веб-пошуку. Підхід надає можливість розподіленого обчислення PageRank Веб-сторінок.