Подход к стимулированию развития науки и образования в Украине - Зинченко, Н.С. (Проблеми науки, 2012)
Рассмотрен опыт создания международных научных структур в передовых странах как один из вариантов развития науки и образования. Предложен подход к поиску новых механизмов стимулирования развития науки и образования в Украине, усовершенствования научной и образовательной системы как фактора подъема национальной экономики и интеграции страны в мировое научное пространство. Предложено решение проблемы, состоящее в том, что Украина должна занять свою нишу в европейской системе разделения труда в области науки, технологии и образования, что, в свою очередь, является одним из условий успешной интеграции в технологически развитое европейское сообщество. Розглянуто досвід створення міжнародних наукових структур у передових країнах як один з варіантів розвитку науки та освіти. Запропоновано підхід до пошуку нових механізмів стимулювання розвитку науки та освіти в Україні, удосконалення наукової та освітньої системи як фактора піднесення національної економіки та інтеграції України у світовий науковий простір. Запропоновано вирішення проблеми, яке полягає в тому, що Україна повинна зайняти свою нішу в європейській системі розподілу праці в галузі науки, технології та освіти, що, в свою чергу, є однією з умов успішної інтеграції в технологічно розвинене європейське співтовариство. This paper describes the experience of the creation of international scientific institutions in developed countries, as one of the options for the development of science and education. In the article proposed an approach to the development of new mechanisms to stimulate the development of science and education in Ukraine. Came to a conclusion that one of the most actual problems for Ukraine is to find mechanisms to improve the scientific and educational system as a factor of lifting of national economy and integration of Ukraine into international scientific community. The solution is that Ukraine should take its place in the European labor in the fields of science, technology and education that, in turn, is one of the conditions of successful integration into the technologically developed European community.