Терміни-варіанти в українській загальномовній лексикографії: нормативний аспект - Боярова, Л.Г. (Термінологічний вісник, 2013)
Розглянуто в нормативному аспекті терміни-варіанти, кодифіковані в українській загальномовній лексикографії ХХІ століття. Словникова кодифікація варіантних термінів засвідчує зміни в мові та свідомий вплив суспільства на розвиток термінологічної норми. У загальномовних словниках виокремлено акцентні, фонематичні, словотвірні й комбіновані варіанти спеціальних одиниць. Визначено сильну і слабку диспозитивну норму та антинорму в сфері фіксування української термінології. The article deals with the variant terms in normative aspect codified in Ukrainian common language lexicography of the 21st century. Dictionary codification of variant terms indicates changing in the language and deliberate influence of the society on the development of terminological norm. Accentual, phonemic, derivational and combined variants of the special units are highlighted in common language dictionaries. The strong and weak disposition forms and antinorm are defined in the field of the Ukrainian terminology fixation.