Принцип диссиметризації-симетризації Кюрі-Шубнікова в утворенні та еволюції інверсійних двійників лужних польових шпатів - Мельников, В.С. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2008)
Структурний фазовий перехід у лужних польових шпатах (ЛПШ), утворення та еволюція двійникової структури підкоряються універсальному принципу Кюрі—Шубнікова . Інверсію санідину у мікроклін розглянуто як диссиметризацію — зниження симетрії від моноклінної (С2/m) до триклинної (С1 ). Симетризація кристалів ЛПШ проявляється у підвищенні статистичної симетрії в результаті комплексного альбіт/периклінового двійникування (утворення А/Р-структури). The structural phase transition in alkali feldspars (AFS), the formation and evolution of the twin structure are submitted to universal Curie-Shubnikov principle. The inversion of the sanidine into microcline may be treated as “dissymmetrization” — the lowering of monoclinic symmetry C2/m to triclinic one C1 . The symmetrization of the AFS crystal shows itself as the increase of the statistical symmetry as a result of the albite/pericline complex twinning (an A/Pstructure formation).